top of page

Omgaan met obstakels in je mindfulness beoefening

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Wanneer we mediteren komen we allerlei obstakels tegen, bijvoorbeeld pijn in het lichaam of gevoelens van ongeduld, die het moeilijker maken om de meditatie voort te zetten. In ons dagelijkse leven komen we ook obstakels tegen. Het is waardevol om te beseffen dat onze reactie op deze obstakels in de meditatie, waarschijnlijk hetzelfde is als hoe onze reactie op deze obstakels in ons dagelijkse leven. Dat wil dus ook zeggen dat wanneer we onze houding tegenover obstakels in de meditatie verbeteren, dat we onze houding tegenover obstakels in het dagelijks leven ook verbeteren. Dit maakt meditatie zo waardevol. Niet alleen in het moment van de meditatie beoefening zelf, maar ook voor het dagelijkse leven erna.


Het gaat er dus niet om WAT we waarnemen in onze meditatie, maar om HOE we waarnemen in onze meditatie. (!)

Laten we daarom even kijken hoe we willen waarnemen tijdens een meditatie. Het helpt ons als we waarnemen met een milde houding waarbij we niet-oordelen. We oordelen niet over wat we tegenkomen in de meditatie en we oordelen niet over onszelf. We zijn mild en onderzoekend naar hetgeen dat we opmerken. Tijdens de meditatie kunnen gedachtes omhoog komen als ‘hoe lang moet ik nog?’, ‘ik kan dit niet’ en ‘ik zou willen dat ik meer ontspanning voelde’. Het is heel normaal als zulke gedachtes komen. We zijn als mensen namelijk gewend om pijn te vermijden en het plezierige vast te willen houden. We kunnen de situatie en onze gevoelens echter niet controleren, dus afwijzen wat we tegenkomen creëert alleen maar meer frictie. Als we zulke gedachtes opmerken tijdens de meditatie, dan is de uitnodiging om niet in te gaan op deze gedachtes, maar met de aandacht terug te keren naar de oefening. Dit geeft onszelf het signaal: ‘het is oké, ik mag aanwezig zijn bij dit moment’. Als we leren om onze oordelen en voorkeuren vaker los te laten, dan brengt dit ons meer acceptatie en mildheid.

Dat gezegd hebbende, weet ook dat oordelen bij het menselijke brein hoort en nuttig is op zekere momenten. Het is in een restaurant fijn als we een voorkeur hebben voor een bepaald gerecht, anders wordt een keuze maken moeilijk. Het gaat er echter om dat we onze oordelen en voorkeuren opmerken, zodat we vanuit vrijuit kunnen kiezen of we mee willen gaan in dat oordeel of het even willen laten voor wat het is. In de meditatie zullen we merken dat het enorm veel ruimte schept als we oordelen even laten voor wat ze zijn.

We zijn dus niet bezig met de situatie te veranderen, maar we zijn met wat er is.

Dit is een stuk tekst uit mijn werkboek van de 8-weekse mindfulness cursus. Door eerst over zulke thema's te lezen en vervolgens er mee te gaan oefenen kan je echte stappen zetten in je meditatie beoefening en hiervan profiteren in het dagelijkse leven. Meer informatie over de mindfulness training vind je hier.


Yorumlar


bottom of page