top of page

Wat is mindfulness (en wat niet!)

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023


Hoofd wordt rustig door mindfulness

Ik hoor mensen wel eens zeggen: 'even lekker een dagje mindful zijn' of 'mindfulness is niets voor mij'. De term mindfulness wordt veel gebruikt. Maar weten we ook echt wat het betekent?


In dit artikel zal ik daar meer helderheid over scheppen. Daarnaast zal ik ook meer helderheid scheppen over wat mindfulness niet is.

Te beginnen met een definitie van mindfulness. Jon Kabat-Zinn, de man die mindfulness in het westen op de kaart gezet heeft, geeft de volgende definitie: "Mindfulness is awareness that arises through paying attention, on purpose, in the present moment, non-judgementally." We brengen met mindfulness dus doelbewust onze aandacht naar het huidige moment. Hoe vaak ben je met je aandacht in het nu? Waarschijnlijk niet vaak. We zijn namelijk meestal gebeurtenissen uit het verleden aan het overdenken of plannen aan het maken voor de toekomst. Het kost inzet om de aandacht naar het hier en nu te brengen. Dit oefenen we met mindfulness. We worden dan bewust van alle gedachtes, emoties en lichaamsensaties die we nu ervaren. Dit is vaak een rijke ontdekking. Ineens hebben we aandacht voor onze 'binnenwereld' en voelen we meer contact met ons lichaam. Ineens hebben we aandacht voor het huidige moment. Vervolgens is de kunst om niet te oordelen over wat we tegenkomen in dit moment. Zowel de prettige als de onprettige ervaringen mogen er zijn. Ze zijn er nu toch al. We leren om vrede te sluiten met het huidige moment.

Mindfulness is niet: een leeg hoofd hebben zonder gedachtes

Mindfulness is: gedachtes observeren Het is een misvatting dat mindfulness ons helpt om ons hoofd leeg te maken. We merken op welke gedachtes we hebben en gaan er niet te veel in mee. Gedachtes verliezen hierdoor hun kracht. We kunnen dan ervaren dat we niet onze gedachtes zijn, maar dat we ze simpelweg hebben. We rennen niet meer als een slaaf achter onze gedachtes aan, maar we drukken ze ook niet weg. We leren om op een prettige manier met gedachtes om te gaan.

Mindfulness is niet: je continu positief en happy voelen

Mindfulness is: zijn met wat er is of het nu prettig of onprettig is Soms denken mensen dat mindfulness een soort 'feel good show' is. Dat het gaat om je continu positief en happy voelen. En dat wanneer je je minder goed voelt je mindfulness in kan zetten om dit meteen om te draaien. Dit is niet het geval. Mindfulness draait juist heel erg om acceptatie. Om niet het prettige na te jagen of het onprettige weg te duwen, maar om gewaar te zijn van de dingen zoals ze nu zijn. Er is dan minder strijd en meer ontspanning. Er ontstaat meer ruimte om bewuste keuzes te maken. Uiteindelijk gaan we ons beter voelen, maar mindfulness heeft tijd nodig, het is geen 'quick fix'.


Mindfulness is niet: passief in het leven staan

Mindfulness is: de regie over je leven nemen

Soms worden mindfulness beoefenaars gezien als 'navelstaarders'. Waarom zou je passief op het kussen gaan zitten? Ga de wereld in en doe iets! Ik begrijp dat mensen dit beeld kunnen hebben. Het klinkt namelijk niet erg actief: mediteren op een kussen. Maar wist je dat het meditatiekussen een oefenplek is voor het dagelijkse leven? Zo leren we op het meditatiekussen om om te gaan met angst, boosheid, irritatie en ongeduld. Dit kunnen we vervolgens gebruiken in het dagelijkse leven om een fijnere partner, ouder en collega te zijn. Bovendien helpt mindfulness om helderder te krijgen waar je energie van krijgt en wat voor jou belangrijk is. Het geeft juist richting aan het leven en dat motiveert om actie te ondernemen.


Mindfulness is niet: zweverig

Mindfulness is: praktisch

Een andere veelgenoemde: mindfulness is zweverig. Misschien omdat het wat onbekend is voor mensen. Maar wist je dat mindfulness juist staat voor het praktische aspect van het Boeddhisme, namelijk met aandacht aanwezig zijn. Mindfulnesstraining zou je ook aandachtstraining kunnen noemen. We brengen de aandacht bijvoorbeeld naar de adem. Ademen gebeurd de hele dag en wij mensen ademen allemaal. Is het dan zweverig om de aandacht naar de adem te brengen? Mensen die mindfulness beoefenen merken vaak dat de adem een heel praktisch hulpmiddel is. Wanneer we onze aandacht verplaatsen naar de adem zijn we even uit de 'gedachtentrein', is onze aandacht in het nu en hebben we aandacht voor ons lichaam. Neem nu maar eens de tijd om 5x je in- en uitademing te volgen en kijk hoe dat voelt. Was je in het nu? Wou je geest het weer overnemen met allerlei gedachtes? Hoe ervaarde je dit moment? Een kleine praktische oefening waarin al veel te leren is.

Het leven en de wereld heeft zo veel moois te bieden. Ik vind het prachtig dat mindfulness gaat over het dagelijkse leven en alles wat we daar kunnen ervaren.


Wil je hier over verder kletsen of ervaren wat mindfulness voor jou kan betekenen? Stuur me dan een berichtje of kom eens langs bij de Plek om te zijn in Utrecht!


תגובות


bottom of page